Zeilen wordt vaak als een elitesport gezien. Zeilkleding kan daarom behoorlijk aan de prijs zijn. Toch is deze sport de afgelopen jaren toegankelijker geworden en is de keuze in prijzen breder geworden. Ook met een beperkter budget is er best goede zeilkleding verkrijgbaar. Dit wordt mede veroorzaakt doordat er meer aanbieders online aanwezig zijn. Er ontstaat daardoor meer concurrentie en worden de prijzen scherper. Om een goed inzicht te geven in het aanbod van zeilkleding proberen we in dit blog een aantal aspecten op een rijtje te zetten. Hopelijk wordt het maken van een keuze hierin makkelijker.

zeilkleding plaatje

Zeiljas als onderdeel van zeilkleding

 

Een zeiljas is een belangrijk onderdeel van de zeilkleding. Niet altijd wordt er een zeiljas gedragen. Op een jacht vaak wel, maar in de eenmansklasses wordt vaker een droogpak gedragen of een wetsuite. Toch zijn er veel verschillen in zeiljassen. Meeste verschillen zitten in de mate van comfort van de zeiljas. Als zeilkleding comfortabeler zit dan heeft dat vaak te maken met het materiaal. Goretex is een materiaal wat vaak gebruikt wordt. Als dit materiaal in zeilkleding is verwerkt dan is ook de mate van duurzaamheid en waterdichtheid extreem goed. Dit soort zeilkleding is over het algemeen wel aanzienlijk duurder.

 

Zeillaarzen als onderdeel van zeilkleding

 

Zeillaarsen zijn er ook in vele soorten en maten. Op een zeiljacht worden vaak zeillaarzen gedragen die veel lijken of echte laarzen. In deze laarzen hoef je namelijk niet extreem bewegelijk te zijn. In de eenmansklasse zie je meer laarzen onder de zeilkleding die erg op surflaarzen lijken. Sterker nog vaak wordt er door zeilers in de eenmansklasse gekozen voor surflaarzen. Hierin is gemakkelijker te bewegen en je hebt er veel grip mee in je zeilboot. Als je surflaarzen draagt betekent het wel dat je geen droge voeten houdt. Deze laarzen zijn vaak gemaakt van neopreen. Dit materiaal is niet waterdicht, maar zorgt er wel voor dat de betreffende onderdelen op lichaamstemperatuur blijven.

 

Zeilhandschoenen

 

Zeilhandschoenen in de zeilsport zijn niet alleen bedoelt om je handen warm te houden. Met zeilen heb je veel lijnen in je handen. Over het algemeen het aantrekken van de schoot of het hijsen van de zeilen. Dit maakt dat je handen het zwaar te verduren hebben. Het dragen van zeilhandschoenen is daarom verstandig om te doen. Het maakt het zeilen ook een stuk comfortabeler. Dit is ook de reden dat er veel variatie is in handschoenen. Zijn ze voor in de zomer of voor in de winter. Voor de winter zijn er ook handschoenen beschikbaar die van neopreen gemaakt zijn. Dit zorgt ervoor dat je handen goed op lichaamstemperatuur blijven. Dit is weer van belang om de kracht in je handen te behouden.