Nederland staat erom bekend vaak slecht weer te hebben. ‘Het regent altijd’ en ‘de zon schijnt nooit’ zijn veel gehoorde uitspraken van Nederlanders als hen gevraagd wordt hun land te beschrijven. Toch is dat niet helemaal waar. In Nederland schijnt de zon tussen de 1400 en 1700 uur per jaar. Dan kun je nog steeds zeggen: dat is zo’n 4,2 uur zon per dag, dat is toch nog steeds heel weinig? De ‘Zonurencalculator’ zegt dat een vol zonuur overeen komt met de hoeveelheid energie die op een wolkeloze zomerdag in één uur op een zon gericht vlak valt (ongeveer één kWh per vierkante meter). Het gaat bij die 1400 uur dus om de hoeveelheid energie die de zon per jaar opwekt. En die energie kan wel eens heel interessant zijn. Zonnepanelen huren is namelijk een optie die iets met die energie kan doen. En het bespaart ook nog.

Zonnepanelen kopen: een rekensom

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, hangt af van het aantal kWh (kiloWattuur) dat je met je huishouden verbruikt. Een tweepersoonshuishouden verbruikt gemiddeld rond de 3.400 kWh per jaar. Als je dat deelt door 0,85, weet je hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. 3.400 gedeeld door 0,85 is 4.000. Dit is het aantal Wattpiek (Wp) dat de zonnepanelen moeten opwekken. Er zijn in dit geval 16 zonnepanelen nodig met een vermogen van 250 Wp per stuk. De gemiddelde prijs hiervan is 7.600 euro. Je bespaart dan zo’n 780 euro per jaar. Oftewel: in iets minder dan 10 jaar heb je het terug verdiend.

Zonnepanelen huren: een rekensom

Stel dat je rekent met dezelfde getallen, wat is dan de prijs van zonnepanelen huren in plaats van kopen? Als je 16 zonnepanelen huurt, betaal je ongeveer 65 euro per maand (is 780 euro per jaar). uitgaande van de rekensom die hiervoor is genoemd, bespaar je ook zo’n 780 euro per jaar. In feite speel je dus quitte met de zonnepanelen, en ben je ook nog eens groen bezig!

Aanvulling

Als aanvulling op beide berekeningen moet gezegd worden dat zonnepanelen ongeveer 25 jaar meegaan. Er is een omvormer nodig om werkbare energie te creëren. Zo’n omvormer gaat 12 tot 13 jaar mee (deze kost ook weer zo’n 900 euro). Als je zonnepanelen koopt moet je dit bedrag extra rekenen. Zonnepanelen huren kan voordeliger zijn omdat de kosten van de omvormer vaak al bij de huurprijs zitten inbegrepen (afhankelijk van het verhuurbedrijf).

Kortom, er zijn veel voor- en nadelen te bedenken voor beide alternatieven. Hoe je het ook wendt of keert, zonnepanelen zijn altijd voor een goed milieu. Dus wie bewust bezig wil zijn kiest ervoor!