Een systeemcamera, je hoort er steeds meer over en ze komen in allerlei geode modellen op de markt. Maar wat is het nu eigenlijk? En wat is het verschil met een spiegelreflexcamera? Je leest het hier.

Wat is een systeemcamera?

Heel simpel gezegd is een systeemcamera een camera zonder spiegel. Omdat de spiegel ontbreekt kunnen deze camera’s met een continue scherpstelling filmen. Je komt de systeemcamera onder verschillende namen tegen zoals Mirrorless, ILC (Interchangeable – lens compact) of EVIL (Electroninc viewfinder interchangeable lens).

Nadelen?

Er wordt nogal eens beweerd dat er veel nadelen aan systeemcamera’s zitten ten opzichte van spiegelreflexcamera’s. Zo zijn ze vaak duurder in aanschaf en ze hebben geen viewfinder. En dan is er nog de discussie over objectieven. Maar dat laatste nadeel wordt door fabrikanten snel weggepoetst.

Ook een verwisselbare lens

Zoals waarschijnlijk bekend kun je bij een spiegelreflexcamera een eindeloze hoeveelheid objectieven of lenzen kopen. Dit is het grote voordeel van deze camera’s. Dat is natuurlijk vooral heel fijn voor gevorderde fotografen die veel willen met hun camera. Maar de systeemcamera maakt op dat gebied echt een inhaalslag. Ook voor deze camera zijn steeds meer objectieven krijgen en dat maakt hem ook veelzijdiger.

Lichter en compacter

Een groot voordeel van de systeemcamera is dat hij een stuk lichter en compacter is dan de spiegelreflexcamera. Hij is dus makkelijk mee te nemen en belast de rug en schouders veel minder. Omdat er geen opklapbare spiegel in de camera zit, slijt hij minder snel aan het binnenwerk. Ook dit is natuurlijk handig.

Veel mogelijkheden

De systeemcamera’s hebben heel veel mogelijkheden. Ze hebben veel functies. Denk bijvoorbeeld aan belichtingsopties en diverse filters. Je kunt er foto’s van hoge kwaliteit mee maken. Er is een grote keuze in systeemcamera’s. Laat je goed informeren en vergelijk de camera’s met elkaar om te zien wat het beste bij jou als fotograaf past. Een systeemcamera heeft vele voordelen. Er zijn nu ook modellen op de markt die gebruikt worden door professionele fotografen. Dus zo’n camera kan een goede aanschaf zijn.