Iedereen wil het beste voor zijn hond. Het gezinslid voelt voor de meeste mensen als hun eigen kind. Maar welke keuzes maak je bijvoorbeeld rondom het hondenvoer wat je hem geeft? Zacht of hard, gemengd of altijd hetzelfde? Welke brokjes bestaan er, wat is goed voor zijn tanden en in welke hoeveelheden moet je het geven? Lees hier de details.

Het puppypakket

De dag dat je een pup aanschaft voelt alsof je een baby adopteert. Je gaat naar de fokker, krijgt zijn paspoort mee waarin onder andere zijn inentingen vermeld staan, en in sommige gevallen een puppypakket. Het puppypakket bestaat vaak uit het hondenvoer wat de kleine de laatste tijd bij de fokker heeft gegeten, een doekje met de geur van het nest en bijvoorbeeld aanvullende informatie over de verzorging.

Overgang naar ander hondenvoer

Het hondenvoer wat de pup de laatste tijd bij de fokker heeft gegeten zal nog wel een tijdje gevoerd moeten worden. Je kunt vragen waar het voer vandaan komt zodat je dit kunt blijven geven, maar er is ook een andere mogelijkheid. Het voer uit het nest kun je namelijk ook langzaam gaan vermengen met het voer wat jij hem uiteindelijk wil gaan geven. Als je hem zacht voer wil geven, meng je na een aantal keer 25% van het nieuwe voer met het oude hondenvoer. Daarna 50% van het nieuwe en 50% van het oude, dan 75% nieuw en 25% oud. Uiteindelijk is de pup volledig gewend aan het nieuwe voer dat jij hem geeft, en zal hij niet meer verlangen naar het hondenvoer uit het nest.

Hoeveelheid hondenvoer

De pup groeit als kool. Op het begin is hij heel gulzig, omdat hij gewend is voor zijn voer te moeten vechten in het nest met al zijn broertjes en zusjes. Je hebt het idee dat hij meer wil eten, maar pas hier wel mee op. Op de meeste verpakkingen van hondenvoer staat op de achterkant hoeveel een pup maximaal per dag mag eten. Vaak staat het aangeduid in ‘aantal gram hondenvoer per kilo gewicht van de pup’. Houd je hieraan, want de pup zal nog geen maximum aangeven wat hij op kan. Hij eet door tot het bakje leeg is, keer op keer.

Van pup naar volwassen

Als de pup wat groter wordt, zal het zwaarder worden en meer voer nodig hebben. Houd zijn gewicht in de gaten, en pas zijn eetschema hierop aan. Naarmate de pup ouder wordt, kan het ook grotere brokken verdragen. Er bestaat speciaal hondenvoer voor puppy’s, volwassenen en ‘senioren’. Op die manier krijgt je trouwe viervoeter altijd wat hij nodig heeft.