Energie hebben we allemaal nodig. We kunnen nog zo veel besparen in het kader van duurzaamheid, of in een tentje gaan wonen; energie is here to stay, zogezegd. Is het niet voor de tv, dan is het wel voor de verlichting, het opladen van de smartphone, of het aanhouden van huishoudelijke apparaten. Vandaag de dag betalen we dan ook een behoorlijk bedrag in de maand voor onze energie. Zeker met het oog op groen en duurzaamheid (zowel voor particulieren, als voor bedrijven die MVO willen zijn).

Daarom is het altijd aan te raden om minstens één keer per jaar je kosten onder de loep te nemen. Betaal je een te hoog maandelijks bedrag? Of moet je elk jaar bijbetalen? Dan is dit artikel voor jou.

Het landelijke prijskaartje voor gas

De gemiddelde prijzen verschillen natuurlijk sterk per type huis, woonoppervlak en gezinssituatie. Over het algemeen ziet het er echter als volgt uit. Voor alleenwonenden in flats ligt het landelijk gemiddelde op € 98,- per maand. Voor dezelfde woonsituatie in een tussenwoning ligt de prijs al op €107,- en voor een vrijstaand huis ligt het gemiddelde op €176,-. Zoals je kunt zien: de prijzen lopen flink uiteen. Over het algemeen is een flatgebouw een stuk anders verwarmd dan een vrijstaand huis. En dat is te merken aan het maandelijkse bedrag dat voor stoken wordt gerekend. Maar hoe staat het met de kosten voor elektriciteit?

Gemiddelde kosten voor energie

Op elektriciteit zal je minder (direct) kunnen besparen in verhouding tot gas. Gas kost nu eenmaal meer – en het is vaak makkelijker om een trui aan te trekken om stookkosten te besparen, dan jezelf nieuwe gewoontes aan te leren met betrekking tot apparaten en stroom. Voor een alleenwonende (ongeacht het type woning) liggen de gemiddelde maandelijkse kosten rond de €22,-. Voor een gezin van vier personen ligt het gemiddelde bedrag rond de € 58,-. Vanzelfsprekend is dit bedrag niet een verviervoudiging van het eerste bedrag. De koelkast van een gezin van vier kost vanzelfsprekend evenveel stroom als die van een alleenwonende student.

Op zoek naar de aanbieding die bij jou past

Liggen jouw maandelijkse kosten voor energie, gas en stroom hoger dan het landelijke gemiddelde? Dan is het wellicht tijd om hier iets aan te doen. Gelukkig zijn er een hoop verschillende manieren om te besparen. Maar natuurlijk kun je ook op zoek gaan naar aanbiedingen voor energie! Let er echter altijd op dat je niet zomaar valt voor de welkomstbonussen, maar dat je ook aan de lange termijn denkt.