Voor velen is de eerste keer vliegen een spannende gebeurtenis. Ondanks dat de percentages ongelukken vele malen lager liggen dan op de snelweg of op het spoor, wordt vliegen vaak gezien als iets engs. Zelf durfde ik voorheen ook nooit te vliegen. Tot aan drie jaar geleden, toen ik vond dat ik een vliegtuig in moest stappen om meer van de wereld te kunnen zien. Ik had mij zo goed mogelijk voorbereid op de reis door allerlei nuttige websites te raadplegen. Zodoende ging ik met een gerust hart, en enigszins klamme handjes, voor de eerste keer het vliegtuig in. Herken je jezelf hierin en ga jij binnenkort voor de eerste keer vliegen, lees dan vooral onderstaande tips.

De koffer inpakken

Als je op vakantie gaat met de auto ben je ongetwijfeld gewend om veel, soms onnodige, bagage mee te nemen. In een vliegtuig gaat dit anders, aangezien je gebonden bent aan een maximum gewicht koffer. Je kunt ervoor kiezen om enkel te reizen met handbagage, wat vaak gekozen wordt voor stedentrips of vakanties van maximaal 3 of 4 dagen. Hierbij mag je alleen een kleine handbagagekoffer (en in sommige gevallen ook een handtas) meenemen aan boord van het vliegtuig. De andere optie is om ruimbagage aan te schaffen tijdens het bestellen van de vliegtickets. Dit kost gemiddeld 25 tot 40 euro en zorgt ervoor dat je een grote koffer, welke in het ruim gaat, en handbagage mee kunt nemen naar je bestemming. Dit stelt je in staat om veel meer kleding, accessoires, schoenen, sportattributen of grote verpakkingen shampoo of douchegel mee te nemen. Tevens is het ook mogelijk om speciale bagage mee te nemen aan boord. Hierbij kan gedacht worden aan lichtgewicht rollators, skiattributen of zelfs een klein huisdier.

Op de luchthaven

Wat enorm belangrijk is bij de eerste keer vliegen is dat je voldoende tijd neemt om naar het vliegveld te gaan en in te checken. Wellicht heb je al lichte stress door het vliegen, dus is het niet goed als daar nog meer stress door het reizen naar het vliegveld bij komt. Gemiddeld gezien dien je in rustige periodes 90 tot 120 minuten, voordat de vlucht vertrekt, aanwezig te zijn om het vliegveld. In de drukkere periodes als de zomervakantie moet je minimaal 3 uur van te voren aanwezig zijn. Voor de douane mag je je eigen drinken nog nuttigen, na de douane enkel gekochte drankjes in één van de vele winkeltjes op het vliegveld. Eten mag wel mee aan boord. Wanneer je iets koopt op het vliegveld zal er gevraagd worden om je boardingpass te scannen, dit in verband met de hoeveelheid producten die mee aan boord gaan.

Aan boord van het vliegtuig

Bij het betreden van het vliegtuig zal je je ongetwijfeld verbazen over de krapte in een vliegtuig. Lange mensen kunnen beter stoelen met extra beenruimte boeken. Verder is het verstandig om kauwgom te nemen gedurende het stijgen en landen, in verband met de druk die op je oren komt te staan. Verwacht verder niet te veel van de catering aan boord van het vliegtuig. De prijzen liggen hoog en de kwaliteit van het eten is gemiddeld niet erg hoog. Neem daarom zelf een snack mee van huis of het vliegveld. Dit bespaart tevens wat geld, wat je ongetwijfeld goed kunt gebruiken op vakantie.

Wanneer je al deze tips op zal volgen, wordt jouw eerste avontuur in de lucht een groot succes. Veel plezier in het buitenland!