Er zijn allerlei verschillende scenario’s waarin de gedachte studeren omhoog kan komen. Stel je hebt net een mbo-opleiding afgerond, je bent nog jong en je wilt nog niet fulltime gaan werken. Wat ga je anders doen? Ga je doorstuderen op hetzelfde niveau, of op een hoger niveau? Of heb je al een hbo-studie afgerond maar wil je je nog meer verdiepen in een specifieke studie? Het kan allemaal. Studeren is en blijft erg populair. Er zijn genoeg mensen die er bewust voor kiezen om tot latere leeftijd door te studeren. Het hangt natuurlijk ook compleet af welke studie je kiest. De ene duurt nou eenmaal langer dan de ander. Gelukkig valt studeren bij vele in de smaak en is het een veelvoorkomende keuze. Hier een aantal kleine tips die je kunnen helpen bij het studeren.

Goed oriënteren

Het is niet altijd even makkelijk om te kiezen wat je wil. De een vindt letterlijk alles leuk, de ander weet totaal niet waar die uit moet kiezen. Er zijn zoveel verschillende studies dat je haast wel moet denken dat er iets voor je tussen zit. Toch kan het maken van deze keuze niet altijd even makkelijk zijn. Zorg ervoor dat je goed oriënteert en de scholen/ studies opzoekt. Je kan een veel beter beeld krijgen van een studie door een open dag te bezoeken in plaats van de beschrijvingen van de studies maar steeds doorlezen. 

Plannen

Als je eenmaal de stap van mbo naar hbo maakt, zal je nou eenmaal verschil merken. Het is meer dan haalbaar, maar je zult vanzelf doorhebben dat je zonder plannen niet ver zal komen. Je krijgt van alles op je pad en je wordt een beetje in het diepe gegooid. Het is daarom belangrijk dat je zelf achter je werk aangaat, en dus ook je deadlines. Je leert hier vanzelf mee omgaan, zeker als je al een hbo-studie achter de rug hebt.

SSD kaart

Een SSD kaart is eigenlijk hetzelfde als een harde schijf. Het is even een investering, maar je kan al je materiaal wat je per jaar hierop verzamelen. Het is niet prettig als je al je studiewerk van elk jaar maar op je laptop laat. Het wordt rommelig, chaotisch en daarbij wordt je laptop constant trager. Een SSD kaart is hier de oplossing voor!

Naast deze tips is het belangrijk om te weten dat studeren niet alleen als zwaar ervaren kan worden, maar het tegelijkertijd ook hartstikke leuk is. Het is wellicht de laatste periode uit je leven dat je geen fulltime job hebt. Onthoudt dit en haal dit er ook uit!