Lees in dit artikel over tips voor veilig klussen in en rond het huis. De meeste ongevallen gebeuren met klussen thuis, en dat is onnodig. Jij wil toch ook niet bij de eerste hulp terecht komen omdat je in of rond het huis een ongeval hebt gehad?

Werken op hoogte

Op hoogte werken is niet zonder risico. Echter veel gevaren kun je voor zijn als je voor het goede materiaal kiest om op hoogte te werken. Online is het assortiment van middelen om veilig op hoogte te werken goed te bekijken. Op de site Rolsteiger.net staan afbeeldingen van tal van trappen en steigers geschikt voor iedere klus in en om het huis. Toch blijft werken op hoogte gevaarlijk. Te vaak komt het voor dat een veilige trap op een niet stabiele of gladde ondergrond staat, en dat een rolsteiger niet volledig met de schoren opgebouwd wordt. Bij Rolsteiger.net staan ook afbeeldingen van huishoudtrapjes. Deze lijken het meest veilig, maar juist met huishoudtrappen kun je jezelf afzetten en zo met trap en al omvallen. Uiteindelijk is werken op hoogte met materiaal van Rolsteiger.net nog altijd het veiligste, beter dan een zelf geknutselde steiger van schragen met planken er overheen.

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Een belangrijke reden waarom veel doe-het-zelvers bij de eerste hulp terecht komen, komt omdat zij geen gebruik maken van persoonlijke beschermingsmiddelen afgekort PBM. De professionele bouwvakker draagt oorkleppen, de doe-het-zelver boort een gaatje in de muur zonder enige bescherming. Vaak loopt dit goed af, maar soms niet. Bij de bouwmarkt zijn voordelige setjes met PBM te koop. De set bestaat uit oorkleppen, een veiligheidsbril, en een stofmasker. Een aanrader is om zo'n setje aan te schaffen en te gebruiken. Misschien staat het overdreven om met oorkleppen en met een veiligheidsbril op thuis een gaatje in de muur te boren, maar bedenk dat het altijd beter dan letsel is.

Veiligheid voor alles

Hopelijk neemt na deze tips het aantal ongevallen af. Het is een schrikbarende statistiek hoeveel mensen door ondeugdelijk klimmateriaal en door het niet gebruiken van PBM bij de eerste hulp terecht komen. Terwijl alle voorzieningen om veilig te kunnen klussen eenvoudig aan te schaffen zijn. Tevens zijn de instructies van alle klimmaterialen en PBM makkelijk en duidelijk. Het halveren van het aantal ongevallen bij klussen in en om het huis moet met deze tips haalbaar zijn.